Jak na urodę wpływają domowe kiszonki?

Domowe kiszonki mają ogromny wpływ na naszą urodę i zdrowie. Przecież kiszenie warzyw i owoców jest to jedna z najstarszych metod przedłużania świeżości żywności, a także zabezpieczenia jej przed zepsuciem się. Kiszonki są naturalne i zdrowe, sprawdźcie jak wpływają na urodę.

Domowe kiszonki z warzyw i owoców

W trakcie trwania procesu kwaszenia cukry proste, które są zawarte w surowych roślinach, rozkładają się na kwas mlekowy, który skutecznie zapobiega procesom gnicia żywności. Takie utrwalenie żywności przez kiszenie stosuje się wobec surowców roślinnych, takich jak: kapusta, ogórki, buraki, marchew, cebula, cukinia, pomidory, papryka, jabłka, gruszki, śliwki.

Czy do tej pory zdawaliśmy sobie sprawę, że jedząc na obiad kiszone ogórki czy kapustę, dostarczamy organizmowi duże ilości witamin i minerałów?.Takie kiszonki regulują też trawienie i przepływ krwi, a także dobroczynnie wpływają na urodę. Co jeszcze? Jakie są właściwości lecznicze kiszonek?

Jak wpływają na urodę i zdrowie? Już piszę!

Kiszonki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a ponadto mają właściwości antynowotworowe. Dzięki zawartości naturalnych bakterii kwasu mlekowego działają jak naturalny probiotyk. Ich regularne spożywanie pozwala usprawnić przemianę materii i podnosi wydajność procesu odbudowy tkanki kostnej. Kwas mlekowy, powstający w czasie fermentacji, reguluje florę bakteryjną, wspomaga trawienie, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki uodparniają również na stres, poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. Zapobiegają niedokrwistości i chronią przed nowotworami.

Z powyższego jasno wynika, że kiszonki to skuteczny i smaczny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Kiszonki w diecie – to się zwyczajnie opłaca, bo możemy je przygotować samodzielnie w domowym zaciszu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *